Produkty otrzymywane z kokosa

W dzisiejszych czasach wiele jest osób, które dbają o to, aby ich dieta była jak najlepiej zbilansowana. Coraz większą popularność zdobywają produkty, które do tej pory były znane tylko nielicznym. Doskonały przykład może stanowić olej kokosowy, który stał się popularnym zamiennikiem oleju rzepakowego, głównie ze względu na to, że według badań wpływa on dodatnio na skórę, włosy i paznokcie, oraz posiada właściwości antybakteryjne.

Oprócz tego olej ten, wspomaga leczenie choroby wrzodowej, oraz ułatwia wchłanianie niektórych niezbędnych człowiekowi substancji odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach. Olej kokosowy posiada oczywiście o wiele więcej doskonałych właściwości, dlatego też osoby, które używają go na co dzień, często zainteresowane są wypróbowaniem innych produktów otrzymywanych z orzechów kokosowych, czy pąków kwiatów palm kokosowych.

produkty kokosowe - cukier, mąka i olej

Z orzechów kokosowych otrzymywana jest mąka kokosowa, która stanowi doskonałą alternatywę, dla tych, którzy nie mogą spożywać mąki pszennej. Osoby te, mogą stosować ją bez obaw, ponieważ nie zawiera ona glutenu. Może być ona używana do wszelkiego rodzaju wypieków, a jej kolejnym atutem jest to, że można przygotować ją samodzielnie w domu. Wystarczy, że zmiksowane wiórki kokosowe pozostawimy na noc do namoczenia, tak, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie po ich odsączeniu wstawimy do piekarnika na około godzinę i po wyjęciu ponownie zmiksujemy. Otrzymana w ten sposób mąka kokosowa jest bogata w błonnik, dzięki czemu ułatwia trawienie.

Także cukier kokosowy, może stanowić doskonałą alternatywę dla cukru białego, czy też trzcinowego. Produkowany jest z soku pąków kwiatowych palmy kokosowej. Taki cukier kokosowy – http://oleje-kokosowe.pl/cukier-kokosowy/ –  to doskonały wybór dla osób chorujących na cukrzycę, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. Doskonale sprawdza się jako składnik batonów energetycznych, ponieważ pochodząca z niego energia jest uwalniana przez cały dzień, a oprócz tego zawiera magnez, cynk i witaminę C.

Produkty takie jak mleko kokosowe, olej kokosowy, czy mąka kokosowa ze względu na swoje właściwości odżywcze mają szansę zastąpić mąkę pszenną, olej rzepakowy, czy mleko krowie. Z pewnością taka zmiana wpłynie korzystnie na nasze zdrowie, ale dostarczy nam także niezwykle przyjemnych walorów smakowych. Na przykład cukier kokosowy, posiada lekko karmelowy smak, dlatego doskonale nadaje się do dosładzania napojów takich jak kawa czy herbata, ale także do rozmaitych wypieków takich jak ciasta czy ciastka.

VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 10.0/10 (1 głosy)
VN:F [1.9.22_1171]
Ocena: 0 (z 0 głosów)